Temiz Hava Hakkı Platformu: Afşin Elbistan A Termik Santrali’ne ek üniteler yapılması sağlık maliyetlerini katlayacak!

Posted by

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun raporu, Afşin Elbistan A Termik Santrali’ne ek iki ünite yapılmasının 35 yıl içinde 2.268 erken ölüme ve 88,4 milyar TL sağlık maliyetine neden olacağını gösterdi.

Temiz Hava Hakkı Platformu, 7 Eylül Dünya Temiz Hava Günü öncesinde yayınladığı raporda, Kahramanmaraş’taki kömür yakıtlı Afşin Elbistan A Termik Santrali’ne ek iki ünite yapılmasının hava kirliliği ve ekonomik etkilerini inceledi. Raporda, genişleme projesinin halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ve ekonomik yükü detaylandırıldı.

Afşin Elbistan A Termik Santrali’ne ek üniteler sağlık ve ekonomi üzerinde büyük etki yaratacak

Santralin 688 MW’lık ek ünitelerle genişletilmesi planlanıyor. Rapora göre, bu genişleme 35 yıl boyunca 2.268 erken ölüme, 2.896 çocuk astım hastasına ve 907 bebeğin erken doğmasına neden olacak. Ayrıca, hava kirliliği 755.904 iş günü kaybına yol açacak.

88,4 milyar TL’lik sağlık maliyeti

Modellemelere göre, hava kirliliğinin neden olduğu sağlık harcamaları ve tıbbi masrafların toplamı 88,4 milyar TL’ye, yani 2,6 milyar ABD dolarına ulaşacak. Bu miktar, kamu yatırımlarına yönlendirilseydi, her biri 500’er yataklı 29 hastane kurulabilecek büyüklükte olabilirdi. Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü Deniz Gümüşel, sağlık maliyetinin santralin hava kirliliğini önleyici yatırımlar yapıldığı varsayılsa bile ortaya çıktığını belirtti. Gümüşel, kömürle elektrik üretiminin halk sağlığı ve ekonomi üzerindeki yüküne dikkat çekti.

ÇED süreci ve kamu itirazları

Afşin Elbistan A Termik Santrali’ne ek üniteler yapılması planlanan proje için çevresel etki değerlendirme süreci 2022 yılında başlatıldı. Bölge halkı ve çevre örgütlerinin itirazlarına rağmen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ÇED raporuna dair kararı henüz açıklanmadı. Bölgedeki iki büyük termik santral, son 40 yılda 17 binin üzerinde erken ölüme neden oldu.

Ne olmuştu?

Afşin Elbistan A Termik Santrali’ne yapılması planlanan 688 MW’lık ek iki ünite projesi için çevresel etki değerlendirme süreci 2022 yılında başlatılmıştı. Bu yıl 2 Nisan’da yapılan İnceleme ve Değerlendirme Kurulu toplantısında hem Afşin Elbistan bölgesinden gelen yurttaşlar ve sivil inisiyatifler, hem de ulusal düzeyde çalışan çevre ve iklim örgütleri projeye itirazlarını dile getirmişlerdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı henüz ÇED raporuna dair kararını açıklamadı.

Bölgede, Türkiye’nin iki en büyük termik santrali bulunuyor: 1984 yılında işletmeye alınmış 1355 MW’lık Afşin Elbistan A Termik Santrali ve 2005’te çalıştırılmaya başlanmış 1440 MW’lık Afşin Elbistan B Termik Santrali. Bu iki santral yarattıkları hava kirliliği ile geçtiğimiz 40 yılda toplamda 17 binin üzerinde erken ölüme neden oldu.

Rapora ulaşmak için

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir